Στα καινούργια, πιο επεξεργασμένα τεχνικά στοιχεία που επιτρέπουν στους επενδυτές να “διαβάζουν” τις γεωλογικές δομές σε βάθος, σε συνδυασμό με το θετικό μομέντουμ που συνεπάγονται για την Αν.Μεσόγειο οι τελευταίες ανακαλύψεις, βασίζονται οι άνθρωποι της ΕΔΕΥ στη προσπάθεια να προσεγγίσουν νέους πετρελαϊκούς κολοσσούς.
Στη λογική αυτή βοηθά η συχνή παρουσία των στελεχών της σε διεθνή συνέδρια, με πιο πρόσφατο, αυτό της Global APPEX (Prospect & Property Expo), που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5-7 Μαρτίου στο Λονδίνο. Σε αυτό ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Σπύρος Μπέλλας, παρουσίασε σε στελέχη ξένων εταιρειών τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον οδικό χάρτη του 2019, μαζί με τα καινούργια, πιο επεξεργασμένα τεχνικά στοιχεία για τις γεωολογικές δομές σε Ιόνιο και Κρήτη.
Τα στοιχεία αυτά που έχει παραλάβει προ εξαμήνου η ΕΔΕΥ από τη νορβηγική εταιρεία PGS, θεωρούνται ποιοτικότερα από τα προηγούμενα, και η ελληνική πλευρά ποντάρει στο γεγονός ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον στις ξένες εταιρείες, ανάλογα με τα οποία, θα διαμορφώσει και τα τεμάχια που θα βγάλει σε διεθνή διαγωνισμό.
Στη λογική αυτή, όπως λένε στελέχη της ΕΔΕΥ στο “Energypress”, οι επισκέπτες στον εκθεσιακό χώρο της ΕΔΕΥ στο Λονδίνο έδειξαν σημαντικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφενός επειδή οι τελευταίες εξελίξεις σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ έχουν θέσει την ευρύτερη περιοχή στο επίκεντρο της προσοχής των εταιρειών, αφετέρου γιατί οι περιοχές όπου οι εταιρείες μπορούν να επενδύσουν στην έρευνα είναι πολύ λίγες πλέον στη λεκάνη της Μεσογείου.
Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, και παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται μετά και τις τελευταίες ανακαλύψεις στη Κύπρο και την Αίγυπτο, οι άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο, κρατούν χαμηλά τον πήχη, καθώς η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από το να γίνει χώρα-παραγωγός αερίου.
Τα διαπιστωμένα κοιτάσματα της περιοχής είναι μοιρασμένα μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου – τα περισσότερα στην τελευταία. Το μοναδικό χαρτί που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, και θα συνεχίσει να το κάνει για καιρό ακόμη, είναι η προοπτική να αποτελέσει το σχέδιο του East Med, το εργαλείο για τον ενεργειακό διάδρομο αερίου που επιχειρείται να δημιουργηθεί στην Αν.Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα θα συνεχίσουν οι προσπάθειες προσέγγισης ξένων πετρελαϊκών παικτών, ένας εκ των οποίων είναι η ιταλική ENI, υψηλόβαθμα στελέχη της οποίας θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει την επόμενη εβδομάδα 27-29 Μαρτίου σε συνέδριο στη Ραβέννα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Ι.Μπασιάς.
Το συνέδριο “Offshore Mediterranean Conference & Exhibition” θεωρείται από τα κορυφαία στον τομέα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, και η ελληνική πλευρά επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ για να διερευνήσει το ενδιαφέρον ξένων κολοσσών όσον αφορά τις νέες θαλάσσιες περιοχές που πρόκειται να παραχωρήσει, κάτω από την Κρήτη και στο Ιόνιο.
Στην ουσία, οι νέες θαλάσσιες περιοχές βρίσκονται στο βόρειο και νότιο τμήμα του Κεντρικού Ιονίου, στα νότια της Πελοποννήσου, καθώς επίσης στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα, νότια της Κρήτης.
Οσο για αυτά τα ονόματα που βολιδοσκοπεί η ΕΔΕΥ, θεωρείται βέβαιο ότι ανάμεσά τους βρίσκεται η αμερικανική Exxon Mobil – την οποία η ελληνική πλευρά έχει προσεγγίσει προκειμένου να διαπιστώσει αν πέραν των δύο τεμαχίων που κέρδισε στη Κρήτη, ενδιαφέρεται και για άλλα- ενώ σίγουρα καταβάλλεται προσπάθεια να πεισθούν η Repsol, η Shell, καθώς επίσης και άλλοι αμερικανικοί κολοσσοί.
Να επισημανθεί πάντως ότι η καθυστέρηση στην εκχώρηση των συγκεκριμένων τεμαχίων προς την κοινοπραξία Exxon-Total- ΕΛΠΕ, λειτουργεί ως αντικίνητρο για την προσπάθεια της ΕΔΕΥ. Ο αμερικανικός κολοσσός δεν πρόκειται να εκδηλώσει στην πράξη ενδιαφέρον για νέες περιοχές, αν πρώτα δεν πάρει στα χέρια του τα δύο επίμαχα τεμάχια.